Søg anonymt "på Google"

Hvis du bruger startpage.com, bliver dine søgninger ikke logført

Hvad er sker når du søger på Google?

Hver gang du bruger en søgemaskine, bliver data om din søgning registreret. Større søgemaskiner logger din IP-adresse, og bruge sporings cookies til at registrere dine søgeord, tidspunktet for dit besøg, og de links du vælger - disse data gemmer de i en kæmpe database.

Disse søgninger afslører en chokerende mængde personlige oplysninger om dig, såsom dine interesser, familieforhold, politiske ståsted, medicinske tilstande, og meget mere. Deisse informationer er nutidens guld til marketsføring, embedsmænd, blackhat hackere og kriminelle - som alle ville elske at få deres hænder i dine private søgedata.

Hvorfor bekymre sig?

Større søgemaskiner har stille og roligt samlet den største database af personlige oplysninger om enkeltpersoner nogensinde indsamlet. Desværre kan disse data alt for let at falde i de forkerte hænder. Overvej følgende historie:

I august 2006 blev online-verdenen rystet, da AOL ved et uheld frigav en database indeholdende data over hvad, 650.000 af deres brugere havde foretaget af søgninger. Denne database er stadig søgbare. Det er en absolut nødvendighed at indse, hvor vigtigt det er, at passe på sine information!

Startpage.com

Her bliver dine søgninger ikke logført

Er startpage.com det samme som Google?

Hver gang du foretaget en søgning med Startpage, bliver din søgning sendt via en af deres servere, og derfra videre til en af Googles servere, hvor din søgning bliver udført. Googles server sender så resultatet af din søgning tilbage til startpages server, der videresender denne til din computer, hvor resultatet bliver præsenteret.

Der er dog nogle forskelle! Hvis du foretager en søgning på startpage.com, bliver søgningen foretaget ud fra startpage.com's servers placering. Da startpage.com's server ikke er placeret i Danmark, får du altså ikke resultatet af din søgning præsenteret helt, som du ville på Google, da den tager højde for din lokation.

Du kan dog sætte startpage.com til at foretage søgningen i Danmark, ved at ændre i de avancerede søgeinstillinger her.

Uanset hvordan du opsætter startpage.com, vil du aldrig få det samme resultat af din søgning præsenteret på Google og startpage.com.

Hvis du vil være sikker på, at startpage.com virkelig ikke kommunikerer med andre sider, så kan du - hvis du bruger Firefox - installerer Lightbeam, der visuelt viser dig, hvilke andre sider startpage.com kommunikerer med. Ingen.

Så nej, startpage.com er ikke det samme som Google, men dog stadig ganske brugbar.

Er jeg så helt anonym?

Du bliver IKKE helt anonym ved at bruge startpage.com

Startpage.com gør dig IKKE helt anonym

Startpage.com skjuler kun dine søgninger fra Google

Startpage.com kan være et godt værktøj kan bruge, men man skal også kende svaghederne. Nok bliver dine Google søgninger anonymiseret, men der stopper anonymiteten også. Tag dette eksempel:

På startpage.com søger du efter "Danmark Radio", og klikker herefter på linket www.dr.dk. Danmarks radios hjemmeside åbner nu, og vi kan med Lightbeam se, at Danmarks Radio kommunikerer med 5 andre sider, én af dem er Google Analytics, der er et af Googles gratis værktøjer til at føre statistik med de besøgende, der kommer på ens hjemmeside. Anonym-online.dk benytter også Google Analytics, da det er det eneste ordentlige værktøj der er gratis.

Når du rammer en hjemmeside der bruger Google Analytics - dem er der RIGTIGT mange af -, bliver det stadig muligt for Google - og deraf også regeringer -, at sammenholde dine besøgsmønstre og bevægelser online, og kommer frem til, at det er DIG. De får altså mere eller mindre de samme information uanset om du benytter startpage.com eller Google.com.

Hvordan bliver jeg så anonym?

Du bliver det ikke ved kun at bruge startpage.com

Et VPN gør dig anonym

Hvis du ønsker at være anonym - eller i det mindste mere anonym - online, er det bedste (og letteste) du kan gøre, at benytte et VPN.

Disse dage kan du for under én krone (kr. 1,-) om dagen, få op til 5 enheder (computer, smartphone, tablet, etc.) online krypteret via et VPN, uden at der er nogen data begrænsninger og du på samme tid har flere end 80.000 IP'er at vælge mellem. Læs meget mere her.