Hvad er en proxy server?

En proxy server er en computer, der fungerer som mellemled mellem din computer og internettet. Afhængig af proxy serverens niveau og opsætning beskytter den ens identitet online.

Oprindeligt blev proxy servere udviklet og brugt for at aflaste web-servere. Meningen var at sider der ofte blev besøgt, skulle lagres på proxy serveren, så de hurtigere kunne hentes igen, når brugeren besøgte dem: når en browser anmoder om en webside, der er gemt i samlingen på en proxy server (i dens cache), leveres siden af proxy serveren.

Dette kan forøge hastigheden en side bliver hentet med, men kun hvis siden allerede er besøgt via proxy serveren. Hvis siden ikke har været besøgt før, afhæger det hele af den internet hastighed som proxy serveren er opkoblet med. Hvis proxy serverens internethastighed er langsommere end den, som du selv har tilgængelig hjemme eller på arbejdet, så hentes siden langsomere via proxy serveren.

En proxy servere kan desuden forbedre sikkerheden ved at bortfiltrere bestemte former for webindhold og skadelig software - omvendt kan den også benyttes til at indsættes webindhold og skadeligt software.

Hvorfor bruge en proxy?

Der kan være mange grunde til at bruge en proxy, men de mest hyppige er nok disse:

Anonymitet

Det er alment kendt, at vi i dag udsættes for en stadighed stigende grad af overvågning fra efterretningstjenester, hackere mf.

Hver gang du besøger en hjemmeside, er der stor sansynlighed for, at de gemmer utroligt mange information om dig, din computer og din færden på hjemmesiden, uden at du kan sige fra over for det.

Langt de fleste hjemmesider benytter analyse værktøjer til at optimerer deres indtjening ved at beregne på de besøgenes færden på siden. Der findes et hav af gratis værktøjer til dette, mest kendt og populær er nok Google Analytics - der er gratis at benytte - logger utroligt mange ting om de besøgende.

Uden at skulle gå i dybden med hvordan informationerne fremskaffes, er det nok at sige, at det er muligt at hive rigtigt mange informationer ud af et enkelt besøg på en hjemmeside.

Få adgang til udenlandsk indhold

Mange hjemmesider er låst til kun at modtage medlemmer fra bestemte lande, eller opsat så kun medlemmer fra visse lande har adgang til bestemt indhold.

Dette kan f.eks. være Netflix, som man kan tilmelde sig fra de fleste lande. Man kan dog ikke få adgang til alle deres film, hvis man bor i Danmark, da Netflix skal betale rettighedshaverne for at få lov til at vise filmene i de forskellige lande.

Ved at en bruge udenlandsk proxy kan du skjule din identitet (din IP) bag proxy serveren, og derved få adgang til indhold beregnet til det land hvor proxy serveren befinder sig.

Dette er dog ikke muligt at gøre med alle proxy servere, da det kræver en vis grad af anonymitet. Læs mere om dette senere.

Hastighed

Det er et ret misforstået emne, at ens internethastighed skulle forøges, ved at benytte en proxy!

Lad os antage at du benytte en 10MBit internet linje, så er de 10MBit den maksimale hastighed som du kan tilgå Internettet med. Den kan således IKKE forøges, ved at benytte en proxy eller noget andet!

Det der kan forøges, er den hastighed kommunikationen mellem din computer og hjemmesiden foregår - eller i dette tilfælde din computer og proxy serveren. Dette såfremt at proxy serveren er opsat som HTTP-cache server, hvilket vil sige, at den gemmer de hjemmesider, som du besøger.

Såfremt hjemmesiden du besøger ikke opdateres ret ofte, vil du kunne få en hastighedsforøgelse ud af at benytte en proxy server. Grunden til dette er, at hjemmesider indeholder en parameter der fortæller hvor tit den opdateres. Proxy serveren kan så tjekke mod denne parameter og se, om den version proxy serveren allerede har lagret af hjemmesiden, er den samme som hjemmesiden - eller om hjemmesiden er opdateret og proxy serverens version af den skal opdateres.

Der er dog endnu en parameter for, om du vil få en hastighedsforøgelse ved at benytte en proxy server (der er mange flere, der gennemgåes ikke flere her dog), og det er hvor proxy serveren er placeret i verden i forhold til dig, og i forhold til den side som du besøger.

Svartiden (tiden det tager en computer at kommunikere med en side og få svar) mellem din computer og hjemmesiden skal være mindre, end svartiden mellem hjemmesiden og proxy serveren.

Hvorvidt svartiden er mindre afhænger til dels af den fysiske afstand mellem computerne samt den tilgængelige hastighed der er i de kabler der forbinder computerne gennem de forskellige lande.

I større virksomheder kan det ofte være yderst gavnligt at benytte en (eller flere) proxy servere, og derved sammenholde opdateringerne af de besøgte hjemmesider på én server, i stedet for på hver enkelt medarbejders computer.

Forskellige proxy typer

Man kan ofte blive forvirret over de forskellige betydninger og henvisninger til ordet proxy, så lad os kigge på et par af dem:

HTTP proxy

Her benytter du en hjemmeside til at kommunikerer med HTTP delen af Internettet.

En HTTP proxy ligger sig altså mellem din computer og siden du besøger, f.eks. anonym-online.dk. Ofte virker dette ved, at proxy'en fjerner mange af de informationer du normalt tillader hjemmesider at hente om dig. Dette er f.eks. din IP, hvilken browser du benytter, hvilket sprog din computer er opsat til og mange flere ting. Anonym-online.dk kan derfor ikke se, præcist hvem du er.

Husk dog på, at de oplysninger du ønsker at forhindre hjemmesiden i at få om dig, de oplysninger får HTTP proxy'en adgang til i stedet, da oplysningerne ikke krypteres mellem din computer og proxy serveren. Så det hele afhænger i virkeligheden af, om du ønsker at være anonym overfor de sider du besøger, eller overfor den server du kommunikerer med omverdenen via.

WEB proxy

Denne type af proxy benyttes ved at opsætte Windows til at bruge proxy serveren som gateway til Internettet.

Du skal således IKKE benytte en hjemmeside til at surfe via, men blot åbne din Internet browser (F.eks. Internet Explorer eller Firefox) og så surfer du automatisk via proxy serveren.

Alle de programmer du benytter under Windows (eller Linux) vil automatisk benytte proxy serveren som adgangspunkt til Internettet, og derfor være gemt bag denne (såfremt proxy serveren er anonym og sikker).

Nedenfor kigger vi på forskellige WEB proxy typer.

SOCKS 4/5

SOCKS er en protokol, der giver en computer bag en firewall adgang til nettet udenfor.

SOCKS 4 er en ældre version af protokollen, der tillader kommunikation via TCP protokollen.

SOCKS 5 er den nyeste version, der også tillader kommunikation via UDP protokollen samt opsætning af bruger sikkerhed, så kun bestemte brugere kan få adgang til serveren.

SOCKS 4/5 afvikles i det 5. lag i OSI modellen (sessions laget - et mellemlag mellem præsentations- og transportlaget).

Elite proxy – level 1

Den bedste form for proxy - hvis du har muligheden for det, så benyt udelukkende level 1 proxi'er!

Serveren du kommunikerer med via proxy serveren kan IKKE se, at du benytter en proxy server.

Anonym proxy – level 2

Serveren du kommunikerer med kan se, at du benytter en proxy server, men kan ikke se din rigtige IP.

Gennemsigtig proxy – level 3

Serveren du kommunikerer med kan se, at du benytter en proxy server, og kan også se din rigtige IP.

TOR – The Onion Router

TOR er en SOCKS proxy server, der installeres lokalt på maskinen, og derfra dirigerer internet trafikken gennem et fri verdensomspændende frivillige netværk, der består af mere end seks tusinde relæer. Dette for at skjule brugerens lokalitet og færden på nettet. Ved at bruge TOR bliver det sværrere at spore internet aktivitetten tilbage til brugeren.

TOR er beregnet til at beskytte privatlivet; dets frihed til at gennemføre fortrolig kommunikation, uden at blive overvåget.

Gratis proxy servere

Lær hvordan du selv finder gratis proxy servere

Det eneste der virker er level 1

Når du skal finde proxy servere, er elite proxy servere (level 1 proxy servere) det eneste, der er værd at gå efter.

Der finde mængder af hjemmesider, der alle reklamerer med gratis elite proxy servere. Fælles for langt de fleste af dem er, at godt 3/4 af de proxy servere de angiver på hjemmesiden, enten ikke virker eller simpelthen er så langsomme (enten på grund af mængden af brugere, eller en langsom forbindelse eller dårlige computer), at de ikke er værd at bruge.

Næste alle af disse hjemmesider reklamerer med, at du for få midler kan købe dig adgang til tusindevis af elite proxy servere placeret overalt i verden.

De få gange jeg har stiftet bekendtskab med nogen af disse sider, har udkommet altid været det samme, følelsen af at have spildt mine penge.

I stedet kan du vælge at downloade nogle programmer, der kan gennemsøge Internettet efter proxy servere. Mange af disse programmer er ganske funktionelle, men desværre er nogle af dem også ret overskuelige at bruge.

Nedenfor kigger vi på nogle få af de programmer, jeg anbefaler, hvis du vil anvende proxy servere.

ProxyChecker

Med ProxyChecker kan du selv finde proxy servere og teste disse.

Programmet er uhyre simpelt at bruge, men kan desværre godt være ret tidskrævende, da det bruge 30 sekunder på at teste hver proxy.

Det virker på den måde, at du først beder ProxyChecker om at finde f.eks. 300 proxy servere. Når de 300 servere er fundet - gøres på under 1 min - skal de så testes. Det er her, at ProxyChecker kommer til kort, da 30 sekunder er MEGET lang tid at bruge på hver server.

Du kan finde ProxyChecker her.

Elite Proxy Switcher

Elite Proxy Switcher er et af de absolut bedste programmer til håndterer og skifte proxy servere med.

Det er muligt at købe programmet, og få adgang til en del udvidede funktioner, så som at kunne sorterer proxy serverne efter hvilket land, der er placeret i. Jeg mener dog ikke, at det er pengene værd, at betale for programmet. Brug i stedet pengene på en god VPN, hvor du får et helt års adgang for samme beløb.

Du har også mulighed for at købe adgang til lister med proxy servere, så du elv slipper for at skulle finde dem. Igen anbefaler jeg dog, at du bruger pengene på en god VPN i stedet.

Den gratis version af Elite Proxy Switcher er fænomenalt til at tjekke proxy servere med! Du kan fodre programmet med en liste af proxy servere, og få dem alle præcenteret pænt og overskueligt, opdelt efter funktion og level. Du kan let frasorterer alle level 1 proxy serverne, da der er de eneste vi bruger.

Du kan hente Elite Proxy Switcher her.

Liste med gratis proxy servere

Her finder du listen med gratis proxy servere, som du kvit og frit kan benytte.

Se listen her.

Proxy eller VPN?

Hvad er bedst at bruge? En proxy eller et VPN?

Proxy eller VPN?

Det korte svar er, at et VPN er bedre end en proxy server.

Selvfølgelig afhænger dette af, om du ønsker at betale for servicen eller den vil have den gratis, da et VPN (som kan bruges til noget) koster penge. Du kan dog få adgang til et af de bedste VPN for under 1 (1,-) kr om dagen. Proxy servere kan man med lidt arbejde, finde gratis.

Et VPN er som udgangspunkt mere sikker end en proxy server, da internet trafikken krypteres over et VPN.

Du får en højere grad af anonymitet over et VPN (hvis de ikke logger din internet aktivitet).

Kan jeg bruge både en proxy og et VPN?

Ja, du kan godt bruge begge dele på en gang.

Hvis du har adgang til både en proxy server og et VPN, er det altid klogest at logge på VPN'et først. Grunden til det er, at det første led i kæden, altid vil kende til det næste led. Det vil sige, at hvis du forbinder til proxy serveren først, vil din næste handling, at logge på VPN'et, blive logført på proxy serveren.

Hvis du i modsætning logger på dit VPN først (der ikke fører nogen logs), og dernæst forbinder til proxy serveren. Vil forbindelsesleddet mellem VPN'et og proxy serveren være anonymt.

Det er det vi helst vil have.