Hvad er et VPN?
Vi kender netværk fra vores arbejdesplads - eller måske hjemmefra -, hvor vi deler billeder, lyd, film og programmer lokalt mellem computerne.
Et VPN (Virtuelt Privat Netværk) er lidt det samme. Her oprettes blot en forbindelse til en anden computer, der kan være placeret et vilkårligt sted i verden, bare der er internetforbindelse mellem de to. Forbindelsen oprettes, så computerne kan se og handle indbyrdes, som om de var forbundet på et lokalt netværk.
VPN’er bliver især brugt af firmaer, der lader deres ansatte få forbindelse til kontornettet hjemmefra – men de giver også interessante muligheder for andre mennesker. Man kan for eksempel få adgang til sin hjemmecomputer og sågar se tv, mens man er ude at rejse!
Man kan også benytte et VPN, til at skjule sin IP adresse online, hvilket er det, langt de fleste benytter et VPN til.
Hvorfor bruge et VPN?
Krypteret kommunikation
Når kommunikation sendes fra din computer over Internettet, kan enhver der forstår teknologien og har adgang til et led mellem din computer og det sted du kommunikerer med, opsnappe den information der bliver sendt frem og tilbage mellem din computer og serveren.
Benytter du et VPN krypteres al kommunikation mellem computerne/serverne på VPN'et. Så selv hvis nogen skulle opsnappe kommunikationen, vil den være krypteret og derfor uforståelig. Med mindre du er NSA eller en anden efterretningstjeneste...
Få adgang til dit hjemme- / arbejdsnetværk
Ved at koble over et VPN kan du få direkte adgang til dit hjemme- og/eller arbejdsnetværk, som om du sad ved en computer lokalt i bygningen.
Det gør det SÅ meget lettere, at man lige kan kopiere en fil fra en server på lokalnettet, eller sende dokumenter til lige netop den printer du ønsker i virksomheden, selv om du sidder hjemme i sofaen med kaffen.
Download film og spil torrents
Efterretningstjenester er langt fra de eneste der spionerer online! Rettighedshavere inden for film og musik sektoren bruger hvert år mange milliader på at finde og retsforfølge online pirater.
Ved at benytte et VPN kan du beskytte din identitet, da ingen kan se din rigtige IP, men kun IP'en på den computer du benytter som "exit node" fra VPN'et. Du skal dog huske at sikre dig, at VPN'et du benytter, ikke logfører dataoverførsler og forbindelser til og fra deres server - da du ellers er lige vidt.
Anonymitet
Det er alment kendt, at vi i dag udsættes for en stadighed stigende grad af overvågning fra efterretningstjenester, hackere mf.
Hver gang du besøger en hjemmeside, er der stor sansynlighed for, at de gemmer utroligt mange information om dig, din computer og din færden på hjemmesiden, uden at du kan sige fra over for det.
Langt de fleste hjemmesider benytter analyse værktøjer til at optimerer deres indtjening ved at beregne på de besøgenes færden på siden. Der findes et hav af gratis værktøjer til dette, mest kendt og populær er nok Google Analytics - der er gratis at benytte - logger utroligt mange ting om de besøgende.
Uden at skulle gå i dybden med hvordan informationerne fremskaffes, er det nok at sige, at det er muligt at hive rigtigt mange informationer ud af et enkelt besøg på en hjemmeside.
Få adgang til udenlandsk indhold
Mange hjemmesider er "låst" til kun at modtage medlemmer fra bestemte lande, eller opsat så kun medlemmer fra visse lande har adgang til bestemt indhold.
Dette kan f.eks. være Netflix, som man kan tilmelde sig fra de fleste lande. Man kan dog ikke få adgang til alle deres film, hvis man bor i Danmark, da Netflix skal betale rettighedshaverne for at få lov til at vise filmene i de forskellige lande.
Ved at en bruge et VPN kan du skjule din identitet (din IP) bag en computer på VPN'et, der er opsat som "exit node", og derved få adgang til indhold beregnet til det land hvor VPN "exit noden" befinder sig.
Hvordan får jeg adgang til et VPN?
Gratis VPN
Google kan som altid vise dig vejen, også til gratis VPN. Du skal dog se dig for, før du tager den første og bedste, da det langt fra er alle gratis VPN'er, der er lige sikre for dig at bruge.
Du skal huske, at et VPN er et Virtuelt Privat Netværk, hvilket vil sige, at din computer (kan) indgå i netværket, så andre computere på samme netværk, kan få adgang til de filer, som du deler på din computer.
Desuden gemmer 99% af alle gratis VPN logfiler over ALT hvad du foretager dig, mens du er forbundet til netværket, og så er det jo ingen pointe i at bruge det.
De kan dog være udemærket at benytte, hvis man skal teste en side eller har brug for at komme forbi en spærring. Er dette behov dog varrigt, er en betalings VPN ALTID at foretrække!
Betalings VPN
En betalings VPN er bedre end en gratis VPN! Men der er stadig STOR forskel på, hvad du får for dine penge.
Personligt er nogle af de ting jeg sætter højest, når man betaler for det, at der selvføgelig ikke føres NOGEN form for log, samt at virksomheden jeg køber VPN'et gennem, har servere i MANGE forskellige lande, og igen MANGE forskellige servere i hvert af disse lande.
Før du køber den første og bedste VPN, skal du overveje følgende:
1) Hvor mange computere skal jeg have online af gangen via VPN'et? (Er der flere familiemedlemmer?)
2) Skal VPN'et kun virke til Windows eller også til Linux, Max, smartphones og tablets?
3) Skal du kun bruge én IP eller vil du kunne skifte mellem flere forskellige?
4) Vil du selv kunne vælge hvilket land du opstræder som at være i via VPN'et?
5) Skal du kun bruge VPN'et til at surfe over? (Hvad med PPTP, L2TP/IPSec, SSTP, etc. ?)
Jeg vil nøjes med at anbefale én VPN udbyder, da de tilbyder ALT hvad man har behov for til under kr. 1 om dagen.
PureVPN – under kr. 1 / dag
PureVPN er min favorit VPN udbyder, da man virkelig får noget for pengene her. Hvis du virkelig ønsker at være anonym, kan du betale med bitcoins - så længe du ikke har købt dine bitcoins via bank overførsel eller kreditkort, så er du lige vidt rent anonymitetsmæssigt. De accepterer også kredit kort og paypal, så alle kan være med.
- 7 dages gratis test!
- PureVPN foretager INGEN logning af din internet aktivitet eller hvilke servere du forbinder til
- Killswtich - skulle forbindelse til VPN serveren forsvinde, sørger PureVPN for, at din rigtige IP ikke bliver afsløret
- Ingen data begrænsning (send og modtag så meget du vil)
- Du kan have 5 computere (eller smartphones / tablets mm.) online på samme tid via PureVPN
- Adgang til over 450 servere placeret i mere end 100 lande - samlet over 80.000 IP adresser
- Fri adgang til at skifte mellem serverne, når du ønsker
- 256 bit krypteret
- 24/7/365 chat support
- Meget mere...
Som altid kan det bedst betale sig at købe den store pakke, hvilket jeg anbefaler, at du gør, da PureVPN's produkter simpelthen er enestående! Hvis du køber deres års pakke, får du hele pakken for ca kr. 1 om dagen.
Behovet for sikkerhed og anonymitet vil stige eksplosivt inden for de kommende år, og så er det god at være forberedt!
Se nærmere på PureVPN's produkter her.
Proxy eller VPN?
Hvad er bedst at bruge? En proxy eller et VPN?
Proxy eller VPN?
Det korte svar er, at et VPN er bedre end en proxy server.
Selvfølgelig afhænger dette af, om du ønsker at betale for servicen eller den vil have den gratis, da et VPN (som kan bruges til noget) koster penge. Proxy servere kan man med lidt arbejde, finde gratis.
Et VPN er som udgangspunkt mere sikker end en proxy server, da internet trafikken krypteres over et VPN.
Du får en højere grad af anonymitet over et VPN (hvis de ikke logger din internet aktivitet).
Kan jeg bruge både en proxy og et VPN?
Ja, du kan godt bruge begge dele på en gang.
Hvis du har adgang til både en proxy server og et VPN, er det altid klogest at logge på VPN'et først. Grunden til det er, at det første led i kæden, altid vil kende til det næste led. Det vil sige, at hvis du forbinder til proxy serveren først, vil din næste handling, at logge på VPN'et, blive logført på proxy serveren.
Hvis du i modsætning logger på dit VPN først (der ikke fører nogen logs), og dernæst forbinder til proxy serveren. Vil forbindelsesleddet mellem VPN'et og proxy serveren være anonymt.
Det er det vi helst vil have.